Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šantić: CIK zaprimio prigovore kršenja izborne šutnje političkih kandidata preko društvenih medija (FOTO)

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zaprimila je prigovore koji se odnose na kršenje izborne šutnje političkih subjekata odnosno kandidata na lokalnim izborima preko društvenih medija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik CIK-a Ahmet Šantić koji je danas posjetio biračko mjesto 137A046 u općini Stari Grad u zgradi Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, CIK je zaprimio prigovore vezane za kršenje izborne šutnje preko društvenih medija, dok zakonske odredbe nisu precizirale sankcije za takav vid oglašavanja.

“Mi sagledavamo kompletne materijale koji su pristigli u CIK, tokom jučerašnjeg dana, noći i pola izbornog dana. Većina prigovora, odnosno mogućih kršenja izborne šutnje odnosi se na djelovanje političkih subjekata i kandidata putem društvenih medija. Govorim u smislu da su pozivali na glasanje, međutim, ovih dana kad smo sagledavali mogućnosti eventualnog procesuiranja takvih aktivnosti, malo je odredbi u izbornom zakonu koji se odnose na ulogu društvenog medija, jer je  praktički nemoguće pronaći izvor što se tiče i Facebooka i drugih, ko stoji iza njih, ko ih plaća, a oni distribuiraju”, rekao je Šantić.

Podsjetio je i na kršenje izborne šutnje od strane medija za šta je, kako je naglasio, nadležna Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

“U svakom slučaju, ono što nije dobro ovih dana i danas do 12 sati jeste da putem portala, dnevne vijesti, novine, bilo koje, ove aktivnosti političkih subjekata promovišu na jedan način gdje su istaknuti politički lider, visoki dužnosnici poltiičkih stranaka gdje se promoviše njihova izlaznost na izbore i pozivanje na glasanje. Mislimo da to nije dobro, da nije u skladu sa odredbama kompletnog izbornog zakonodavstva mada su tu na redu regulatorne agencije za medije. Mislimo da se radi o medijskom prekšaju, ali prepustit ćemo agenciji za medije da ona to pitanje riješi”, rekao je Šantić.

Prema njegovim riječima, sva biračka mjesta u Kantonu Sarajevu jutros su otvorena na vrijeme i proces glasanja protiče bez problema.

“Bilo je uvijek na biračkim mjestima da dođe do verbalnih prepirki. Imali smo kašnjenje u Stocu gdje je to biračko mjesto otvoreno oko 11 sati”, podsjetio je Šantić.

Prema posljednjim podacima CIK-a, na lokalnim izborima u BiH do 11 sati glasalo je 506.327 birača ili 16,17 posto od 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Sva birališta u zemlji, njih 5.469 bit će otvorena do 19 sati gdje građani mogu glasati uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih dokumenata.

Na lokalnim izborima u BiH danas se bira 131 načelnik, 10 gradonačelnika i 3.136 vijećnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,