Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sanchez stigao u jeku političke krize: Bh. lideri se moraju vratiti na pravi put

Preuzmite sliku

Podršku na putu ka Evropskoj uniji BiH dobila je i od španskog premijera Pedra Sancheza koji je bio u zvaničnoj posjeti.

Zatražio je od domaćih političkih lidera da ubrzaju proces unutrašnjih reformi. U BiH je stigao u jeku političke krize. Oglasili su se iz ambasade SAD-a te pozvali političke lidere u našoj zemlji na dogovor dok je uzavrela politička armosfera na vrhuncu.

Španija uskoro preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Do tada, španski premijer kaže, nada se da će BiH ispuniti uvjete jer snažno podržava njen kandidatski status. No, u međuvremenu, poručuje, bh. lideri se moraju vratiti na pravi put.

“Prvo je potrebno smanjiti napetosti i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, naći dobra rješenja za otvorena pitanja što će uvijek imati potporu međunarodne zajednice i, na kraju, moraju se imati u vidu interesi građana za boljim životom”, kazao je Pedro Sanchez.

“Bezrezervna podrška suverenitetu i teriotorijalnom integritetu BiH, dostugnutom nivou reformi u BiH koji smo mi mukotrpno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom gradili ovdje uz pomoć međunarodne zajednice ali prije svega na osnovu naših odluka u proteklih 27 godina”, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Stranci traže reforme i ubrzan put ka EU. Pred strancima, to hoće i domaći političari. Međutim, kada oni udu, tvrde, da evropske vrijednosti nije moguće primijeniti u BiH.

“Imamo ozbiljnu političku, institucionalnu krizu u BiH sa gotovo nepoznatim načinom na koji će se ta kriza riješiti. Očigledno je da BiH jedino može da opstane ak je zemlja dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda, ta tri konstituvina naroda kao subjektiviteti i politički faktori moraju da dogovaraju svoj život. To što neko na zapadu misli da liberalne vrijednosti moraju ovdje da preovladaju, nije sama po sebi loša ideja ali je neostvariva”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

I svojim izjavama bh. političari zemlju vode kontra smjeru EU. A ratnohuškačku retoriku smatraju opravdanom.

“Riječ je o odbrani, riječ je o tome da moramo biti svjesni onoga što nam se moće ponovo desiti iako smo svjesni, iako radimo na tome da se unutar institucija u skladu sa zakonom poveća šansa za odbranu ove zemlje i odbranu života ljudi u njoj dakle onda ćemo smanjiti šansu da dođe do sukoba koji će biti na štetu svih”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Ja im želim da ostanu u tom blatu mržnje”, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih čelnika dok u istom dahu prijete institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom BiH, kažu iz Američke ambasade.

Visoki predstavnik Schmidt dao je strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Vrijeme stranaka bi bilo najbolje potrošiti na to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenu zapaljivih optužbi”, kazali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Zaključke HNS-a i izjave Dragana Čovića kritizirali su i iz Naše stranke. Kažu, udar je to na ustavni poredak naše zemlje.

“Pozivamo Tužilaštvo BiH da istraži i očituje se o informaciji da se zvanično prijetilo „mogućim nemirima na jugu zemlje“, kao i otvorenim najavama „pokretanja pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu sa federalističkim načelima“, što nije ništa drugo nego otvoreni poziv na rušenje ustavnog poretka BiH”, kazali su iz Naše stranke.

Političke napetosti u BiH, neki kažu, nikada nisu ni prestale. Pa ćemo im svjedočiti i u narednom periodu. Jer ni do kakvog dogovora, niti rješenja, aktuelni zvaničnici očito neće doći. Jer čini se, za to nema volje. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,