Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sanchez i Džaferović: Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU

Preuzmite sliku

Premijer Španije Pedro Sanchez stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini i sastao se sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon radnog sastanka predstavnicima medija se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović koji je poručio da BiH ima prijatelja u Španiji, te da ta zemlja snažno podržava kandidatski status BiH u EU.

Tokom razgovora, kako je naveo Džaferović,  govorili su o bileteralnim odnosima Španije i BiH. Govorili su i o Evropskoj uniji, ali i o reformama kako bi BiH što prije dobila kandidatski status.

Vezano | Španski premijer Sanchez stigao u Sarajevo: Na aerodromu ga dočekala ministrica Turković

“Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU. Kraljevina Španija preuzima uskoro predsjedavanje Evropskom unijom. Ja se nadam da će BiH do tada ispuniti uvjete i da će do tada postati kandidat za članstvo u EU”, rekao je Džaferović.

  • Ponovio je da su odnosi prijateljski bez otvorenih pitanja, te da su na političkom nivou odlični, ali da će ih nastavit dalje graditi.

    “Sanchez je uvijek otvoren za razgovore sa nama, i uvijek sam imao pruženu ruku”, dodao je.

  • Stvari se, napomenuo je, moraju unaprijediti u ekonomskoj saradnji, robnoj razmjeni i turizmu i saradnji u oblast kulture i obrazovanja.

    Španski premijer je posjetu Zapadnom Balkanu započeo u petak, a osim Sarajeva i Beograda,  planirana je posjeta Podgorici, Skoplju i Tirani. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje