Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SABNOR BiH o sukobima između Palestine i Izraela: “Mi se ne svrstavamo braneći jednu stranu…”

Preuzmite sliku

Savez antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) Bosne i Hercegovine oglasio se u ponedjeljak priopćenjem za javnost kojim diže glas protiv ubijanja djece, žena, starih, odnosno civila te da, kako se navodi, SABNOR događaje u Palestini i Izraelu doživljavaju kao rat protiv civila.

U priopćenju podsjećaju na Opću deklaraciju o pravima čovjeka, koja je usvojena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. decembra 1948. godine.

“Danas, 75 godina od donošenja ove deklaracije imamo utisak da su je najmoćnije države planete suspendirale i primjenjuju parcijalno. Da to nije tako, rat protiv civila i sistematsko ubijanje civila ne bi ni počelo, a ne bilo podržano i izjavama poticano”, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako SABNOR diže glas protiv svakog oblika terorizma, pojedinačnog, grupnog, ali i državnog.

“Mi dižemo glas protiv progona, ubijanja civila i neselektivnog gađanja i rušenja stambenih objekata. Mi se ne svrstavamo braneći jednu stranu, mi branimo istinu pod motom: Sve nevine žrtve su naše žrtve, a svi zločinci su zločinci i nisu naši”, stoji u saopćenju.

SABNOR BiH je pozvao međunarodnu zajednicu da se vrati principima Opće deklaracije o pravima čovjeka ili da, kako se navodi, objave da taj “papir” više ne vrijedi. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,