Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ryanair ugovara uvođenje letova iz Mostara od ljeta 2020.

Preuzmite sliku

Vlada Hercegovačko – neretvanskog kantona u Bosni i Hercegovini izrazila je spremnost pružiti finansijsku pomoć za pokretanje letova Ryanaira iz Mostara.

Očekuje se da će sklopiti ugovor, kako bi započeo rad iz grada tokom ljetne sezone 2020. godine.

Slično tome, Hercegovačko – neretvanski kanton odobrio je petogodišnji ugovor o subvenciji s Eurowingsom 2018. Niskobudžetnoj aviokompaniji dodjeljuje se nešto više od četvrtine miliona eura godišnje do 2023. godine (uključujući) za njene sezonske usluge iz Düsseldorfa i Stuttgarta.

Kanton također pruža finansijsku pomoć za održavanje usluge Croatia Airlinesa koja se održava tokom cijele godine između Zagreba i Mostara. Sporazum se procjenjuje na pola miliona eura godišnje.

Ryanair i Aerodrom Mostar razgovarali su o potencijalnim letovima u nekoliko navrata od 2012.godine. Prethodno je predloženo da niskobudžetna aviokompanija uvede usluge iz Charleroija, Frankfurta i Osla u peti grad Bosne i Hercegovine, piše exyuaviation.com

Sljedeće godine očekuje se da će Mostar nakon Banje Luke postati drugo odredište Ryanaira u zemlji. Aerodrom je trenutno u procesu finalizacije dogradnje zgrade terminala koja je započela u aprilu. Radovi na strukturi, koja je povezana sa postojećim terminalom, očekuje se da će biti gotovi u narednim sedmicama. Projekt, vrijedan gotovo pola miliona eura, finansirala je Vlada BiH.

Aerodrom Mostar je imao 8.489 putnika tokom prve polovine godine, što predstavlja smanjenje za 6,4% u odnosu na 2018. godinu. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, je u nedavnom postu na blogu napisao: “Bosanskohercegovački turistički sektor već raste 13% godišnje, a mostarski aerodrom praktično miruje. Ljepoti Hercegovine treba nekoliko dana da se vidi, a ipak većina posjetitelja dolazi samo na jedan dan. Ako bi Aerodrom Mostar bio oslobođen stranačke kontrole i radio prema ugovoru o koncesiji poput većine aerodroma u regiji, lako bi mogli privući još mnogo letova i turista “. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje