Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

RS uvodi kazne za klevetu i do 100.000 KM, neće biti dozvoljeno pisati ni o ličnim životima

Preuzmite sliku

U Republici Srpskoj je najavljeno kriminaliziranje klevete, a sudeći prema odredbama koje su do sada poznate javnosti, riječ je o kriminaliziranju kritike, ograničavanju slobode govora i onemogućavanju rada novinara.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je jučer objavio da je Vlada RS-a potvrdila Nacrt izmjena Krivičnog zakona koji se odnosi na klevetu uprkos tome što je danima uvjeravao javnost da takve izmjene uopšte nisu ni u planu Ministarstva pravde.

Prije nego što su krenuli u zakonsku proceduru, također nisu kontaktirali medije i novinare bez kojih ovakve izmjene nije logično praviti.

Međutim, jučer je on nakon sjednice vlade iznio i nekoliko detalja kazavši da će kazna za onoga ko uvrijedi drugu osobu biti između 5.000 i 50.000 KM. No, kada pročitate nacrt izmjena zakona, jasno se može vidjeti da su kazne i do 100.000 KM što implicira da je vlasti u RS-u zapravo pravi cilj gašenje medija i slobodnih novinara.

U članu 208 b. – Iznošenje ličnih i porodičnih prilika u stavu (1) stoji: “Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može naškoditi njegovoj časti i ugledu, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 40.000 KM”.

Zatim piše da će kazna biti od 20.000 do 100.000 KM ukoliko to bude urađeno putem medija ili društvenih mreža.

Prema onome što piše u izmjenama, čini se da neće biti moguće napisati bilo šta iz ličnog i porodičnog života javnih osoba bez obzira na to da li je riječ o npr. krivičnom djelu ili upitnom moralnom postupku pojedinca.

Ovo je posebno loše kada govorimo o političarima s obzirom na to da je za društvo vrlo važno da zna kakva je to osoba koja vodi državne procese umjesto nas i nimalo nije nebitno ono što rade “u svoja četiri zida”.

Vlasti u RS-u ubjeđuju da zakon neće biti usmjeren na novinare, međutim izmjene su tu i jasno je ko bi mogao zbog njih imati najveće posljedice. U ovom entitetu se i do sada mogla vidjeti jasna opredijeljenost policije da ne dozvoli slobodu govora, a oni koji imaju vlast u RS-u vidljivo je da preferiraju jednoumlje.

Nekada je kleveta postojala kao krivično djelo u RS-u, no ukinuta je upravo s ciljem razvoja slobode govora i ostvarivanja demokratije u širem smislu. Stoga je nejasno, zašto vlast u RS-u smatra da je nazadovanje dobra ideja.

Peticiju BH novinara protiv izmjena Krivičnog zakona možete potpisati ovdje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,