Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

RS: Prosječno trajanje braka prije razvoda bilo je 13 godina

Preuzmite sliku

U Republici Srpskoj zabilježen je manji broj sklopljenih brakova čije je prosječno trajanje prije razvoda bilo 13 godina.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da su lani u tom bh. entitetu sklopljena 5.822 braka, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 144.

Najveći broj sklopljenih brakova je između državljana Bosne i Hercegovine, a mladoženje su i dalje starije od nevjesta.

Žene u RS ranije sklapaju brak od muškaraca. U starosti od 15 do 19 godina, brak je sklopilo 306 nevjesta, dok su u istoj starosnoj grupi brak sklopila 22 mladića.

Prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju u RS bila je 32 godine i u odnosu na prethodnu godinu je nepromijenjena, a starost nevjeste iznosi 28 godina.

”U RS je evidentno odgađanje sklapanja braka, kako za mladoženje tako i za nevjeste, što dovodi do smanjenog nataliteta i samim tim do pojave sve češćeg negativnog prirodnog priraštaja, te smanjenja broja stanovnika pojedinih područja”, upozoravaju statističari.

Lani je zabilježeno 920 razvedenih brakova, najviše u Gradu Banja Luka (232), zatim Bijeljini (81), Prijedoru (79), Doboju i Zvorniku, po 49.

Prosječno trajanje braka prije razvoda bilo je 13 godina. Od prve do pete godina braka razvelo se 21,7 posto parova, a 20,8 posto parova od ukupnog broja razvelo se između pete do devete godina trajanja braka.

Prosječna starost muža (42) pri razvodu braka veća je od starosti žene (38) za četiri godine.

Najveći broj razvedenih brakova je bez izdržavanja djece, oko 59,5 posto, s jednim djetetom oko 22,7 posto, a s dvoje i više djece oko 17,8 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje