Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rožnjaković: Zakonom smo riješili dileme, građani TK neće plaćati komunalnu naknadu

Preuzmite sliku

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, vlasnici ili korisnici stambenih objekata, garaža i vikendica se izuzimaju od obaveze plaćanja komunalne naknade, izjavio je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Dodao je da se radi o konkretnim aktivnostima na poboljšanju života građana, te je posebno važno što su svi zastupnici jednoglasno podržali ovaj zakon, imajući u vidu trenutnu situaciju u kojoj se nalaze građani najmnogoljudnijeg kantona.

Ministar Rožnjaković je pojasnio da je ova komunalna naknada posljednjih godina izazivala dosta dilema i rasprava, jer, prema datom mišljenju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, nije ni bila obavezna. Naime, Zakonom je dato pravo općinama i gradovima da odluče da li žele naplaćivati komunalnu naknadu.

“Ovim Zakonom smo te dileme riješili i pomogli našim građanima. Dakle, vlasnici ili korisnici stambenih objekata i garaža više nisu obavezni da plaćaju komunalnu naknadu. Imali smo niz upita od općinskih i gradskih vijeća, u kojima su od nas tražili odgovor da li je komunalna naknada obavezna. Ministarstvo je dalo mišljenje na zahtjev jedne od jedinica lokalne samouprave, u kojem je navedeno da je komunalna naknada samo jedan od izvora i jedan od načina finansiranja komunalne djelatnosti. Važno nam je da smo identifikovali ovaj problem, riješili nedoumice, te građane, koji su već previše opterećeni različitim nametima, oslobodili eventualnog plaćanja ove naknade. Sve lokalne zajednice koje su donijele odluke ili započele procedure za naplatu, morat će povući odluke, jer više ne postoji osnov za naplatu”, – pojasnio je Rožnjaković.

Istakao je da se usvajanjem jučerašnjeg Zakona reguliše i obaveza priključenja poslovnih i određenih stambenih objekata na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplotom energijom, čiji je cilj smanjenje zagađenosti zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

“Građani Tuzlanskog kantona godinama se susreću sa problemom zagađenosti zraka, a jedan od uzroka tome jesu upravo individualna ložišta. Zakon sada propisuje obavezu određenih kategorija za priključak na sistem daljinskog grijanja ukoliko za zagrijavanje svojih objekata koriste izvore koji su ekološki neprihvatiljivi. Uprkos velikom padu prihoda u budžetu Tuzlanskog kantona uspjeli smo osigurati sredstva za dvije mjere kojima ćemo pomoći građanima da riješe ovaj problem. Naime, Ministarstvo će već u narednoj sedmici objaviti javni poziv za subvencioniranje nabavki kotlova na pelet za fizička lica za koji smo osigurali 500.000 KM, a u narednom periodu i javni poziv za privatna preduzeća i preduzetnika za dodjelu srestava koji se odnose na projekte iz zaštite okolice, vrijednosti 263.000 KM. Ovdje želim da napomenem da korisnici koji su već dobili subvenciju Grada Tuzla za ovu namjenu, neće moći dobiti i subvenciju Ministarstva”, – kazao je resorni ministar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje