Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik

Preuzmite sliku

Devetero učenika područne Osnovne škole “Sveti Sava“ u povratničkoj mjesnoj zajednici Liplje kod Zvornika ponovo su sjeli u školske klupe. Njihovi roditelju su uvažili preporuke članova misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. S povratkom u školske klupe poveli su aktivnosti da tužbama, kako navode, dođu do pravde koja im je zagarantovana Ustavom bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

“Djeca su se vratila u školske klupe. To smo uradili jer su nam to iz OSCE-a preporučili. Podržavaju nas, ali nas ne podržavaju da djeca bojkotuju nastavu. Mi smo djecu vratili u klupe i krenuli dalje u borbu za bosanski jezik“, kaže Husein Sačević, predsjednik Savjeta roditelja iz Liplja.

 • Ministarstvo prosvjete RS ne poštuje presude Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda RS u čijim je presudama navedeno da je izučavanje bosanskog jezika zagarantovano.

  “Naše uporište je u svemu. Član Ustava RS-a jasno i decidno govori da djeca imaju pravo na izučavanje jezika kojeg žele. U svim mogućim relevantnim ustanovama zakon je na našoj strani. Zašto to oni krše i šta rade, meni to nije jasno“, kaže Muharem Sinanović, predstavnik rodtelja iz Liplja.

 • Djeca koju smo zatekli u vrijeme posjete na nastavi uče bosanski jezik, ali…

  “Uče bosanski jezik, ali im se upisuje jezik bošnjačkog naroda. Znači to je apsurd koji je nepojmljiv. Učiš jedan jezik, a pišu ti drugi“, navodi Sinanović.

  Sačević navodi brojne vrste diskriminacije povratnika u Podrinje, ali ističe da oni nikada neće odustati od bosanskog jezika i svoje države za koju se borili.

  “Svi su se urotili protiv ove djece, protiv povratnika Bošnjaka, po pitanju svega. Nije samo pitanje bosanskog jezika, već i zapošljavanja, ostvarivanja različitih prava… Ne postojimo. Imamo javne izjave visokih zvaničnika da smo mi okupatori Drine“, kaže Sačević.

  Njegove riječi potvrđuje i Sinanović:

  “Nije to samo u školstvu, jeziku… Ovdje da bi podnio zahtjev za izdavanje pasoša treba četiri mjeseca. Samo da podnesete zahtjev. Imovina još uvijek, iako je po svim presudama vraćena Bošnjacima, ljudi srpske nacionalnosti neće da je napuste. Ovdje je smišljeno etničko čišćenje.“

  Nekada je u područnu Osnovnu školu “Sveti Sava“ u Liplju išlo šezdesetak učenika. Sada ih je samo devet. Mnogi roditelji su se odlučili da šalju djecu u Federaciju BiH. Sačević u Liplju i Zvorniku školuje petero djece.

  “Dragi Bog i ja znamo kako. Šesnaest godina na birou. Nešto radim poljoprivredu i to bez neke mehanizacije, bez podrške povratku, bez strategije povratka“, kaže na kraju Sačević, koji navodi da će roditelji do kraja oktobra podnijeti tužbe protiv institucija, ali i pojedinaca koji uskraćuju njihovoj djeci pravo na izučavanje bosanskog jezika.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje