Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijaset Islamske zajednice u BiH odredio cijene hadža i kurbana

Preuzmite sliku

Pod predsjedavanjem zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića danas je održana 45. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Na sjednici je razmatrana i usvojena informacija Ureda za hadž i umru o dosadašnjim pripremama za hadž 1439. hidžretske godine odnosno 2018. godinu.

Ured za hadž i umru je po predviđenoj dinamici rada izvršio sve potrebne pripreme i poduzeo neophodne radnje za organizaciju hadža u tekućoj godini.

Rijaset je donio odluku o broju hadžija koje će ove godine u dogovoru sa nadležnim vlastima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji obaviti hadž i odredio cijenu hadža u iznosu od 8.150 KM.

 • Na sjednici je određena i cijena kurbana za 2018. godinu koja će iznositi 350 KM u domovini odnosno 180 eura u dijaspori.

  Prihvaćen je i Plan upisa studenata u akademskoj 2018/2019. godini na fakultetima čiji je osnivač IZ u BIH.

  Rijaset je raspravljao o formiranju novih džemata i preimenovanju postojećih na prijedlog MIZ Olovo i MIZ Tešanj.

  S obzirom da je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedan od osnivača Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) i da je nadležan za davanje saglasnosti na imenovanje direktora ustanove, data je saglasnost za imenovanje Mevludina Joldića na poziciju direktora ove javne ustanove.

 • Također je data saglasnost za imenovanje dr. Ševke Sulejmanovića na poziciju direktora Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli. Razmatrana su i neka druga pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Rijaseta među kojima su i pitanje premještaja dr. Dževade Šuško u Upravu za vanjske poslove i dijasporu te imenovanje dr. hfz. Elvira Duranovića v.d. direktorom Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka do provođenja konkursne procedure izbora novog direktora.

  Na kraju su razmatrani zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,