Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reisul-ulemu Kavazovića posjetio hrvatski premijer Plenković

Preuzmite sliku

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića danas je u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice posjetio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković s delegacijom, prenosi Anadolu.

Nakon dobrodošlice premijeru Plenkoviću i hrvatskoj delegaciji, reisul-ulema je zahvalio na podršci koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini, ukazavši na značaj dobrih odnosa između ove dvije prijateljske države.

Novinska agencija MINA javlja da je na sastanku razgovarano o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji, te je još jednom potvrđena opredijeljenost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka ka evropskim i NATO integracijama.

Premijer Plenković je naglasio da je Vlada Republike Hrvatska partnerska i prijateljska u odnosu prema Bosni i Hercegovini. Također, dodao je i da će se Republika Hrvatska aktivno zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka saglasili su se da se odnosi dvije države, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unapređivati kroz izgradnju međusobnog povjerenja i međureligijskog dijaloga.

Na kraju susreta, premijeru Plenkoviću reisul-ulema je uručio Monografiju multimedijalne izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” te je najavljeno skoro postavljanje izložbe i u Zagrebu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Dževad Hodžić i šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje