Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reisu-l-ulemu posjetili muftija tuzlanski i imami iz povratničkih medžlisa

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas su posjetili muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i glavni imami iz bosanskohercegovačkog entiteta RS na području Muftijstva tuzlanskog koji su više od 20 godina u službi Zajednice.

– Drago mi je da vas vidim, vi ste naši prvaci. Proveli ste godine koje su ostavile trag na našem narodu, domovini, Zajednici. Želim vam se zahvaliti što ste sve ove godine predano radili na hizmetu našem narodu, zajedno sa muftijom Fazlovićem – kazao je tom prilikom reisu-l-ulema.

Muftija Fazlović ukazao je na činjenicu da je misija imama u povratničkim medžlisima teška, ali da istovremeno svojim pregalaštvom svjedoče odlučnost da ostanu ustrajni.

– Htjeli smo da današnjim susretom reisu-l-ulema dobije i sliku o trenutnom stanju u našim džematima, u našim medžlisima u Podrinju i Posavini. Naši glavni imami su najpozvaniji da govore o stanju Bošnjaka muslimana u ovim područjima. Oni su dugo sa svojim narodom, 20 i više godina svi oni su u službi Islamske zajednice, a to znači u službi svoje vjere i službi svog naroda i domovine Bosne i Hercegovine. Dobro poznajemo ove naše glavne imame, njihova misija u Islamskoj zajednici je iznimno važna, oni su afirmirali ulogu Islamske zajednice u našem vremenu. Njihova borba, njihov zalog, zajedno sa njihovim porodicama, sa našim džematlijama, je svijetli put, važan trag za našu sadašnjost i našu budućnost – poručio je muftija Fazlović.

Naglasio je da su imami pokazali da je moguće i u najtežem stanju, nakon teških zločina i genocida, postići rezultate.

– Njihovi rezultati su impresivni. Danas smo željeli da odamo priznanje i iskažemo zahvalnost našim glavnim imamima u medžlisima Vlasenica, Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Janja, Bijeljina, Bosanski Šamac. Htjeli smo to izravno učiniti na relaciji prema našim vjerskim autoritetima – kazao je muftija.

Također, naglasio je da je podrška reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića džematima u bosanskohercegovačkom entitetu RS i imamima nemjerljiva.

– Zahvalan sam reisu-l-ulemi zbog njegovog bdijenja koje je višedecenijsko, kada je riječ o džematima, džematlijama u Podrinju i Posavini, i kada je bio muftija tuzlanski, ali jednako tako i danas, sa sviješću, sa spremnošću da se u Islamskoj zajednici donose najbolje odluke u korist džematlija i imama koji su se vratili i koji su razvili i razvijaju naše džemate i medžlise u Podrinju i Posavini – zaključio je muftija.

Imami su reisu-l-ulemu informirali o radu i aktivnostima koje se provode u ovim medžlisima, ali i izazovima sa kojima se suočavaju Bošnjaci u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Također, zahvalili su na podršci koju tokom svih ovih godina imaju od Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema je pohvalio rad imama, poručivši da je Islamska zajednica uvijek uz njih, podržavajući ih u njihovoj misiji, javila je Mina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje