Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Registracija vozila skuplja i do 100 KM

Preuzmite sliku

Vozači u Republici Srpskoj ubuduće će registraciju svojih automobila plaćati skuplje i do 100 maraka, i to zbog povećanja izdvajanja na ime naknada za puteve, dok manji troškovi očekuju vlasnike motora i prikolica.

Novom uredbom o visini godišnje naknade za javne puteve prilikom registracije motornih i priključnih vozila predviđeno je da ovaj namet za putničke automobile bude viši za 40 odsto, dok je za priključna vozila umanjen za 20 odsto, a za motocikle 40 odsto.

U ovoj uredbi, koju je Vlada Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, navedeno je da je ova naknada za ostala vozila ostala nepromijenjena.

To znači da će registracija automobila biti skuplja od deset do 100 maraka, a konačna cijena zavisiće od zapremine motora.

Sa druge strane, vlasnici prikolica izdvajaće manje od tri do 118 maraka, što takođe zavisi od težine i veličine prikolice. Vlasnici motora će registraciju plaćati jeftinije od četiri do 30 maraka.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da na putevima i ima najviše putničkih vozila, zbog čega će višim naknadama biti bolji priliv novca u budžetu, koji treba da osigura i bolju bezbjednost u saobraćaju.

“Dio tog novca moramo uložiti u opremanje puteva, posebno kada je u pitanju otklanjanje opasnih “crnih tačaka” i putnih pravaca”, istakao je Radović.

On je kazao da će, s druge strane, niže naknade za priključna vozila dobro doći mnogim privrednicima.

“To je jedan značajan vid rasterećenja prevoznicima koji imaju prikolice i teretna vozila”, ističe Radović.

Međutim, stanovnici Republike Srpske ogorčeni su zbog poskupljenja registracije automobila, piše Buka.

“U današnje vrijeme, kada su plate izuzetno niske, a cijene osnovnih životnih namirnica svaki čas divljaju, samo su nam još ovi viši nameti nedostajali”, priča ljutito Banjalučanin Marko Janjić.

Novom uredbom je propisano da svi vlasnici motornih i priključnih vozila plaćaju godišnju naknadu na period od 12 mjeseci prilikom podnošenja zahtjeva za registraciju ili njenog produženja, i to u jednokratnom iznosu.

Međutim, oni koji povremeno registruju vozilo na period kraći od 12 mjeseci, plaćaju srazmjerni dio naknade za taj period.

“Ako motorno ili priključno vozilo promijeni vlasnika u toku perioda za koji je plaćena godišnja naknada, novi vlasnik nije dužan da plati naknadu za taj period”, stoji u uredbi. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: