Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reekshumacije u Gornjoj Kalesiji: U Memićima se otvaraju mezari 53 žrtve

Preuzmite sliku

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u mezarju u Memićima, Gornja Kalesija, počeo je proces reekshumacije 53 ranije ukopane žrtve kako bi im se dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Jučer i danas su reekshumirani posmrtni ostaci 21 žrtve, a planirano je da se kompletan postupak reekshumacije i reasocijacije posmrtnih ostataka za 53 žrtve okonča do petka.

  • Tokom ove sedmice, u Memićima će se svaki dan otkopati najmanje deset mezara, nakon čega će se reekshumirati posmrtni ostaci žrtava te im se pridodati dijelovi njihovog skeleta, koji su na različitim lokalitetima pronađeni i identificirani u godinama nakon  ukopa.

    Riječ je o žrtvama koje su nastradale u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima.

  • Gornja Kalesija, BiH – 16. juni 2020:Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u mezarju u Memićima, Gornja Kalesija, počeo je proces reekshumacije 53 ranije ukopane žrtve, a kako bi im se dodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni. ( Institut za nestale osobe BiH – Anadolu Agency )

    Posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama Crni vrh i Ramin grob, a neki dijelovi tijela su pronađeni i na pojedinačnim površinskim lokalitetima.

    Reekshumacije i reasocijacije dijelova skeleta, na kojima rade antropolozi ICMP-a rade se pod rukovodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, uz pristanak i prisustvo porodica žrtava te istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje