Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reakcije iz brojnih bh. gradova i regiona na presudu Ratku Mladiću

Preuzmite sliku

Novinari Balkanske istraživačke mreže danas u Hagu pratili su izricanje presude, reakcije žrtava, predstavnika Tribunala i istraživača. Pročitajte u nastavku neke od reakcija iz brojnih gradova u BiH i regionu na dugoočekivanu presudu.

Ambasada SAD-a u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

Zeid Ra'ad Al Hussein, visoki komesan UN-a za ljudska prava: “Mladić je oličenje zla, a krivično gonjenje Mladića predstavlja ono što bi međunarodna pravda trebala biti. Ratko Mladić i Radovan Karadžić, dvojica od glavnih arhitekata nekih od najgorih zvjerstavau Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici, sada su osuđeni i suočeni su sa dugim zatvorskim kaznama. Današnja presuda je upozorenje počiniocima takvih zločina da neće izbjeći pravdu, bez obzira koliko su moćni i koliko dugo to može trajati.”

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će presuda Haškog tribunala Mladiću uzburkati strasti u BiH.

“Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH”, rekao je Šarović Srni.

Presuda Ratku Mladiću pokazala je da Haški tribunal nije sud pravde, već “monstrum”, rekao je advokat Toma Fila.“Sve ovo što je stavljeno Mladiću, isto bi bilo i Slobodanu Miloševiću da je ostao živ. Oni su taj sud napravili kao antisrpski i u tom sudu su nekoliko ciljeva postavili – prvo Milošević, pa Mladić, pa Radovan Karadžić, zatim Nikola Koljević”

Alisa Muratčauš iz Saveza/Udruženja logoraša Kantona Sarajevo ističe da nijedna kazna nije adekvatna počinjenim zločinima, ali ipak je neka satisfakcija obzirom da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Edin Ramulić, iz Fondacije za izgradnju “Sjećanja Prijedor” kaže da je presuda sasvim očekivana. „Nije bilo nikakvih iznenađenja. Nismo ni mogli prevše očekivati od jednog tužilačkog tima da uradi ono što   čitava BiH sa svim svojim institucijama nije uradila. Dokazi sa kojima su oni raspolagali nisu mogli biti dovoljni  da se genocid odigrao, što se tiče Prijedora.”

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica kazao je da je presuda važna jer pokazuje da zločin ne prolazi nekažnjen. “Mladić je pokazao u sudnici kakva je kukavica, svojim ponašanjem.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje tuđe žrtve i zna da ne može očekivati da neko poštuje srpske žrtve. “Moj poziv je da svi gledamo u budućnost, da mislimo gdje će naša djeca živjeti, kako ćemo sačuvati mir i stabilnost u regionu, kako da obnovimo domove i da ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja i svakog drugog stvaramo drugu i bolju budućnost za sve nas. Srbija je uvijek poštovala i ponosan sam zbog toga, žrtve svih naroda, nisam siguran da drugi pokazuju tu vrstu pijeteta prema srpskim žrtvama.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,