Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ratnog zločinca Ratka Mladića će u Haagu pregledati doktori iz Banje Luke

Preuzmite sliku

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka će otputovati u Haag kako bi pregledali nedavno operisanog Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.

Direktor UKC Banja Luka Vlado Đajić je za ‘Detektor’ rekao kako su čuli da je Mladić imao blaže moždane udare, te naveo kako tim ljekara iz te ustanove – sastavljen od forenzičara, neurologa i kardiologa – ide kako bi utvrdili njegovo objektivno zdravstveno stanje, da li su urađeni svi nalazi i da li prima adekvatnu terapiju.

– Naš cilj je da vidimo li ima kakvih propusta i da li možemo doprinijeti unapređenju njegovog zdravstvenog stanja. Istovremeno da vidimo objektivno stanje generala Mladića u kojem se on sada nalazi i da li eventualno postoje neke pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu – kazao je Đajić te dodao kako će nakon toga informisati javnost.

Advokat Miodrag Stojanović za Detektor je rekao kako je prije četiri sedmice boravio u posjeti Mladiću.

– On mi je tada rekao da treba da dođu doktori, jer mu je ugrađen pejsmejker, oko koga su imali velikih problema – kazao je Stojanović.

Iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) za Detektor su rekli da nisu u mogućnosti dati komentar na pitanja koja se odnose na zdravstveno stanje osuđenih osoba pod nadležnošću Mehanizma, jer su te informacije povjerljive.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) nedavno je kazao da njegov otac ne može ni da ustane iz kreveta nakon ugradnje pejsmejkera.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, u junu 2021. godine je pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni su na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Obojica su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin i za istrebljenje. Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjoj Luci. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,