Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rast inflacije u BiH: Evo za koliko je poskupila obuća, odjeća, prevoz

Preuzmite sliku

Na mjesečnom nivou, rast cijena zabilježen je gotovo u svim sektorima, pri čemu su odjeća i obuća porasli za 2,9 posto, a prevoz za 2,4 posto.

Inflacija u Bosni i Hercegovini već dva mjeseca zaredom raste, što rezultira povećanjem cijena. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je inflacija zabilježila rast od 0,6 posto u septembru u poređenju sa augustom 2023. godine, što je drugi uzastopni mjesec rasta indeksa potrošačkih cijena.

“Na godišnjem nivou, prosječno su cijene porasle za 4,1 posto. Na mjesečnom nivou, rast cijena zabilježen je gotovo u svim sektorima, pri čemu su odjeća i obuća porasli za 2,9 posto, a prevoz za 2,4 posto. Iako je inflacija na godišnjem nivou usporila nakon ubrzanja zabilježenog prošlog mjeseca na 4,7 posto, cijene hrane i dalje najviše doprinose ukupnoj stopi inflacije”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su na godišnjem nivou u septembru 2023. godine u poređenju sa septembrom  2022. godine najviše porasle cijene ostalih dobara i usluga za 9,1 posto, namještaja i kućanskih aparata za 8,5 posto, dok su cijene prijevoza pale za 4,2 posto, a cijene odjeće i obuće za 7,2 posto.

U periodu od januara do septembra, inflacija je iznosila 7,6 posto, a najviše su doprinijele cijene hrane i pića, koje su porasle za 12,9 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,