Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ramić: Osmorka nema kapacitet u Domu naroda, a upitna im je većina i u Predstavničkom domu

Preuzmite sliku

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Edin Ramić rekao je u intervjuu za BHRT da Osmorka nema većinu ni u federalnom Klubu Srba bez SNSD-a i HDZ-a, a ne samo Klubu Bošnjaka te da je vrlo upitno da li će imati većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Govoreći o stanju u Domu naroda FBiH Ramić je kazao da u Klubu Srba Osmorka nema većinu bez HDZ-a i SNSD-a.

“Da bi Osmorka uopće došla u situaciju da ima jednog od kandidata za potpredsjednika FBiH mora imati saglasnost SNSD-a i HDZ-a, mora im učiniti ustupke. U toj situaciji u kojoj vi nemate još uvijek konstituisane domove naroda, u situaciji u kojoj ste imali lidere pojedinih stranaka koji su ‘na vrat na nos’ pokušali predstaviti javnosti da oni imaju većine i u Domovima naroda i u Predstavničkom domu vi sad dolazite u situaciju da mi trebamo objašnjavati kako mi koristimo tu neku većinu da blokiramo. Ne, mi koristimo većinu da pokažemo da imamo većinu. Oni koji pokušavaju da naprave vlast nemaju kapacitet u Domu naroda da završe taj proces“, rekao je Ramić.

Dodao je da je vrlo upitno u narednim danima da li će Osmorka imati većinu u Predstavničkom domu Federacije BiH.

“Mislim da je to u skladu s najavama prije svega SNSD-a i HDZ-a da će oni izabrati faktički treću stranu. Zavisi kako je ko naziva, neko je naziva muslimanskom, neko bošnjačkom. Mi želimo vjerovati da će to biti neka probosanska opcija i na taj način će se kreirati novi saziv Vijeća ministara. Oni to mogu uraditi u skladu s brojem mandata u državnom parlamentu”, rekao je Ramić.

Smatra da je ostalo objasniti javnosti šta je sadržaj tog sporazuma s obzirom na to da se Osmorka hvali transparentnošću.

“U javnom medijskom prostoru se izbjeglo govoriti o temama koje mogu biti opterećene za te razgovore, naročito naš NATO put i saglasnosti na neke državne projekte koji su prije svega nadležnost države BiH, a ne jednog od entiteta. Zašto su to uradili? Da ne bi remetili tu atmosferu i da bi lakše došli do dogovora. Hoćemo li mi doći u situaciju da se načelno postigne dogovor i formira Vijeće ministara, a da onda to ne funkcioniše jer Osmorka neće moći isporučiti ono na šta se obavezala ili ćemo doći u situaciju da sve isporuče”, rekao je Ramić.

Dodao je da se trenutni saziv Vijeća ministara nije formirao sve dok se SNSD nije jasno obavezao da će nastaviti put BiH prema NATO-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,