Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici rudnika Kreka Tuzla stupili u radnički neposluh

Preuzmite sliku

Rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle od jutros izražavaju svoj radnički neposluh prekidom proizvodnje u svim organizacionim jedinicama.

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić u izjavi za Fenu je naglasio kako će proizvodnja biti nastavljena kada se isplati plata za oktobar, topli obrok i druge nadoknade koje rudarima pripadaju po važećem Kolektivnom ugovoru.

– Imali smo sastanak s generalnim direktorom dan ranije i predočili mu zahtjeve. Jutros nije bilo nikakve reakcije, nikakvog odgovora, te su se rudari samoinicijativno organizovali i iskazali radnički neposluh. Čim bude uplaćena oktobarska plata, rudari će nastaviti s proizvodnjom – kaže Tokić.

Prema njegovom mišljenju, trenutna situacija ima veze sa pregovorima i potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora.

– Novi kolektivni ugovori trebaju biti potpisani do kraja novembra 2022. godine. Uvijek kada smo u pregovorima dolazi do ovakvih situacija i ne mogu se oteti utisku da je to namjerno – kaže on.

Hoće li radnički neposluh prerasti u generalni štrajk zasad nije poznato, ali ako ovakva situacija potraje špekuliše se kako će rudari u generalni štrajk stupiti 26. novembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje