Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja: Nećemo više moliti, tražimo svoje pravo

Preuzmite sliku

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopštili su kako će, ukoliko današnji protest ne bude dao željeni rezultat, poduzeti korake ka organizovanju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.

Radnicima naše kuće, koji platu nisu dobili već 50 dana, godinama nisu uplaćeni porezi, penzioneri ne mogu ostvariti svoja prava, a zaposlenima je ugrožena egzistencija i pravo na dostojanstven rad. 

Podrška predstavnika vlasti ostala je deklarativna, a brojna obećanja kako će pomoći rješavanje pitanja ekonomskog opstanka BHRT-a ostala su neostvarena.

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ponudio je pomoć prilikom organizovanja eventualnih budućih protesta, ne u zgradi RTV doma, već ispred Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetili su da novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH i dalje stoji na računu JP Elektroprivrede BiH, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije. U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.

BHRT je od jučer ukinuo 15 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje