Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radio-amateri BiH ostali bez dugogodišnjeg istaknutog člana Almasa Krdžalića

Preuzmite sliku

Asocijacija Radioamatera u BiH ostala je bez svog dugogodišnjeg istaknutog člana Almasa Krdžalića koji je preminuo 13. augusta u Sarajevu u 78. godini života.

Almas Krdžalić bio je radioamater i član Radio kluba Sarajevo skoro četrdeset godina.

Radioamaterstvo bila je njegova velika strast i životni poziv, radio je u mnogim kriznim situacijama, ali i do posljednjeg dana života bio je često na radio vezi.

“Almas Krdžalić, (E71W SK) 13. august 2022. godine pamtit ćemo dugo kao dan kada smo primili tužnu vijest da je prestalo da kuca veliko srce našeg dragog i poštovanog čovjeka, druga i radioamatera Almasa Krdžalića E71W. Kao mlad počeo se baviti radioamaterizmom u najstarijem radio klubu u BIH u Tuzli, da bi zbog potreba posla preselio u Sarajavo i nastavio se baviti svojim hobijem u Radio Klubu Sarajevo. Aktivno se bavio radio goniometrijom, konstrukcijama i VHF/UHF contestingom do posljednjeg daha. Također, bio je jedan od osnivača Akademskog radio kluba YU4EBL, Banja Luka. Uz mnoge mlađe radioamatere koje je uveo u radioamaterizam i kojima je uvijek bio uzor, ostavio nam je i svoja dva sina Amela i Denu koji su prihvatili očev hobi. Uvijek ćemo se rado sjećati i spominjati našeg Almasa. Rahmet mu duši, a porodici sabur. O datumu i vremenu dženaze ćemo vas naknadno obavijestiti” – objavila je Asocijacija Radioamatera u BIH.

 • Almas Krdžalić rođen je u Tuzli 1. januara 1945. godine, a u Radio klub Tuzla učlanio se još daleke 1958. godine. U to vrijeme skupa sa prijateljem iz školskih klupa Gimnazije u Tuzli Muharemom Azabagićem osnovao je školsku sekciju Radio kluba sa pozivnim znakom YU4ACH.

  Dobili su kratkotalasni radio uređaj, te su aktivno radili iz Gimnazije do kraja 1963. godine, kada odlaze na dalje obrazovanje na fakultetima.

  Dolaskom u Banja Luku na elektrotehnički fakultet Almas i Muharem, a kasnije im se pridružio i Medžid Dautović-Kićo pokreću aktivnosti oko osnivanja Akademskog radio kluba koji je osnovan 1964. godine, a sekretar i odgovorni operator bio je upravo Almas Krdžalić.

  Almas kasnije zbog prirode posla odlazi u Sarajevo gdje je radio sve do svog penzionisanja.

  Bio je jedno vrijeme presjednik Asocijacije radioamatera Bosne i Hercegovine, počasni je član ARAuBiH, ima ličnu stanicu i pozivni znak E71W i aktivan je bio do posljednjeg dana života na amaterskim opsezima.

  Radioamateri pomagali tokom rata u BiH, a spremni su i danas

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje