Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Put prošao bez većih problema: Prve hadžije iz BiH stigle u Medinu, svi se osjećaju dobro

Preuzmite sliku

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje su u Medinu doputovale u prvom avionu su dobro i zdravo, smješteni su u hotel i već su s ikindija-namazom obišli Poslanikovu džamiju, drugu najvažniju džamiju muslimana.

“Putnici prvog aviona koji iz Sarajeva poletio jučer ujutru uglavnom su hadžije s područja Muftijstva sarajevskog i u Medinu smo sletjeli prema predviđenom planu, bez ikakvih problema. Transfer od aerodroma do hotela je bio dobro organiziran, smještaj u hotelu uspješno okončan i naše hadžije su već na ikindiji bile u Poslanikovoj džamiji”, kazao je glavni vodič prve grupe Izet-ef. Čamdzić.

Kako je naveo, desili su se manji problemi s prtljagom hadžija, ali očekuju da će to biti riješeno jutros.

Poručio je hadžijama koji tek treba da doputuju da u ručnom prtljagu imaju najnužnije stvari, za dan ili dva, posebno lijekove ako je riječ o hroničnim bolesnicima.

“Hadžije se osjećaju dobro i već se rade planovi za posjetu Revdi, obilazak Uhuda i ostalih znamenitosti Medine”, kazao je Čamdžić.

Hadžije će u Medini biti smještene u dva hotela, i u ovom gradu ostaju do 19. juna.

“U današnji dan sve hadžije će napustiti Medinu i započeti hadžske obrede. Bit će to jedna velika i ozbiljna operacija premještaja naših hadžija iz Medine u Meku. Dakle, svih 47 autobusa će krenuti isti dan prema Medini”, najavio je Čamdžić.

Danas će još dva aviona doputovati u Medinu, a prema rasporedu, naredna četiri leta iz Sarajeva bit će 14. i 15. juna.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2200 hadžija, podsjeća agencija Mina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje