Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

PU Zvornik demantirala Suljagića koji je rekao da je Dodik pojačao tenzije u Srebrenici

Preuzmite sliku

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra na X-u je prokomentarisao trenutnu situaciju u Srebrenici.

“Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji kojom bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici.

Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugim cijevima i specijalnim jedinicama sa crvenim beretkama. I Bošnjaci i Srbi u ovom području su napeti,” napisao je Suljagić.

Osvrnuo se i na Dodikovu najavu da uđe u mezarlje Memorijalnog centra u Srebrenica kako bi “položio cvijeće”.

“Ova sjednica vlade je više od pukog PR trika; to je demonstracija sile usmjerena na nesrbe pod Dodikovom vlašću. Njegova drskost se dodatno demonstrira zahtjevom da uđe u mezarlje Memorijalnog centra Srebrenica, što je jasna provokacija za preživjele. Kao odgovor, kapije mezarlja će sutra biti zatvorene za Dodika i njegovu pratnju. Naložio sam državnoj policiji, koja je zadužena za sigurnost memorijala, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa memorijala. Ovo tlo je sveto i mora se poštovati,” napsaio je Suljagić.

Ekspresno je stigao demanti iz PU Zvornik

Policijska uprava Zvornik demantuje navode Emira Suljagića koji iznošenjem neistina o tome da su ulice u Srebrenicu pune policijskih službenika sa dugim cijevima pokušava da uznemiri javnost i pogorša stanje bezbjednosti u toj općini, saopćeno je iz ove uprave.

Naveli su da je stanje bezbjednosti na području Srebrenice, kao i drugih podrinjskih općina povoljno, te se u tom smislu ne preduzimaju nikakve pojačane mjere.

“Neprimjereno je pisanje pojedinih federalnih medija koji takvu izjavu žele da potkrijepe fotografijom naoružanih policijskih službenika Јedinice za podršku, a koja je ukinuta još 2019.godine. Pozivamo predstavnika medija da poštuje osnovne norme novinarskog izvještavanja, a nadležne organe da reaguju na iznošenje ovakvih neistina čiji je cilj zastrašivanje,” naglasili su iz PU Zvornik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje