Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

PSBiH: Komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu BiH

Preuzmite sliku

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Komisija je usvojila i zaključak u kome se od svih ovlaštenih predlagača zakona traži da jasno preciziraju ustavni osnov, u skladu sa ustavnim nadležnostima BiH.

Usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, koji se razmatra po skraćenom postupku, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH podržala je nekoliko poslaničkih inicijativa Šemsudina Mehmedovića

Predloženim inicijativama obavezuje se šest institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu te četiri institucije BiH sa sjedištem u Mostaru da obezbijede odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH; kao i pet institucija BiH sa sjedištem u Republici Srpskoj da obezbijede odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH.

U vezi s ovim inicijativama, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH usvojila je i zaključak kojim poziva sve institucije BiH da obezbijede nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Ustavom BiH – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: