Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put velike trgovine neće raditi za Bajram: Isplata regresa u ‘Bingu’ ide uz plaću za juli

Preuzmite sliku

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, putem svoje Facebook stranice zahvalio je upravama kompanija “Konzum” i “Bingo” na podršci kampanji #slobodnizapraznike, kao i na razumijevanju potreba radnika da budu sa svojim porodicama za praznike.

Kako su objasnili iz Sindikata, jučer su dobili potvrdu da će Bajram biti slobodan dan i u kompaniji “Bingo”, a takvu potvrdu već ranije su dobili iz “Konzuma”. Napomenuli su i kako im je potvrđeno da isplata regresa u “Bingu” ide uz plaću za juli.

– Ovo je prvi put u sektoru trgovine u BiH nakon 1992. da su objekti zatvoreni za Bajram. Iako zvanično nemamo zakon o praznicima, Sindikat trgovine je pokazao da može osigurati svom članstvu slobodne praznike – naveli su iz Sindikata.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, u izjavi za Faktor naglašava da se radi o velikom iskoraku, s obzirom na to da su ovi poslodavci to uradili bez bilo kakve zakonske obaveze.

– Za nas u Sindikatu trgovine svijetli primjeri kakvi su odluke “Konzuma” i “Binga” su izuzetno značajni jer je tu najveći broj našeg članstva. Cilj nam je osigurati slobodan praznik za sve radnike u sektoru trgovine, a ne samo za članove Sindikata, i zbog toga trebamo zakonska rješenja – kaže Beširović.

Upitana za inicijativu da radnici u trgovini imaju i slobodnu nedjelju, Beširović kaže da Sindikat nije pokretao tu inicijativu.

– To je SDP-ova inicijativa od koje se nije odmaklo dalje od prijedloga Vladi. Nakon što je Vlada FBiH nije uzela u razmatranje, to je propalo. Više puta smo kontaktirali predlagača sa pitanjem šta je sa tim i bilo mi je rečeno da će se ići sa prijedlogom zakona. Ali to nije desilo ili barem mi sa tim nismo upoznati, niti konsultirani. S druge strane, naša inicijativa za reguliranje rada u dane praznika uveliko daje rezultate. Mi i Udruženju poslodavaca FBiH smo uputili dopis sa zahtjevom za mišljenje i stav o ovom pitanju. Napravili smo dva prijedloga rješenja i u jesen ćemo ići direktno prema strankama koje imaju zastupnike u Parlamentu kako bismo osigurali podršku – objasnila je Beširović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje