Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi kamion pomoći iz Pomozi.ba krenuo ka Turskoj, do kraja sedmice kreće i veliki konvoj

Preuzmite sliku

Prvi kamion pomoći iz Udruženja Pomozi.ba turskim građanima pogođenim zemljotresima krenuo je danas iz Sarajeva ka Turskoj.

Radi se o prvom kamionu sa pomoći u kojem se nalaze najpotrebnije i najprioritetnije stvari poput grijalica, agregata, deka i vreća za spavanje. Do kraja sedmice očekuje se polazak i velikog konvoja pomoći sa oko 40 šlepera.

 • Prvi kamion pomoći iz Pomozi.ba krenuo

  “Prvobitno nismo planirali da razdvajamo pošiljku, ali sada idu najneophodnije stvari koje su potrebne ljudima pogođenim zemljotresom. Ovdje su grijalice, agregati, vreće za spavanje, nešto deka, šta bude moglo stati. Dakle, ono što je najneophodnije u ovom trenutku”, rekao je Elvir Karalić, osnivač i predsjednik Udruženja Pomozi.ba za Anadoliju.

  Kamion ide na carinu, a nakon toga ka Turskoj. Šleper ide ka Edirneu gdje će biti istovaren u skladištu AFAD-a.

 • “Ide ka Edirneu gdje će biti istovaren u skladištu AFAD-a, a onda ide prema najugroženijim područjima. Za kraj sedmice spremamo, četvrtak ili petak, spremamo utovar prvog većeg konvoja. Očekujemo oko 40 šlepera”, pojasnio je Karalić.

  Kako je kazao, za sada je ovo pomoć za Turskoj.

  “Kada je u pitanju roba, ovo je sve pomoć za Tursku. Još je nemoguće robu isporučiti u Siriju tako da smo mi to uradili na drugi način – uplatom 100.000 KM, na dvije partnerske organizacije koje prave i dijele obroke”, naglasio je Karalić.

 • Broj mrtvih prešao je 34.000

  Smatra dok se stabilizuje situacija da će biti u mogućnosti i da isporuče robu posredstvom turskih organizacija.

  “Tokom poplava 2014., tada smo bili mala organizacija, dobili smo velike količine pomoći od naše dijaspore. Ali kada je u pitanju akcija unutar zemlje, naših ljudi u Bosni i Hercegovini, sigurno je ovo najveća akcija, kada smo mi u pitanju. Ovo će na kraju završiti sa 70 šlepera pomoći, plus novčane donacije. Narednih dana ćemo vidjeti koliko je ustvari i novca prikupljeno”, dodao je Karalić.

 • Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Zemljotres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije spašavanja. Međutim, sve manje nade su da će se naći preživjeli.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,