Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protestna šetnja u Gračanici: Tražimo pravdu za Maidu Džafić, nikome se ovakve stvari ne smiju ponoviti

Preuzmite sliku

Uz poštivanje mjera, jučer je u Gračanici održana mirna protestna šetnja kako bi se pružila podrška porodici preminule Maide Džafić.

Roditelji, prijatelji i poznanici jučer su prošetali ulicama Gračanice i uputili jasne poruke odgovornim: “Nedovoljno educirani kadrovi, STOP”, “Politika u zdravstvu, STOP”, “Transparentnost i odgovornost”, “Nemar, bahatost, neogovornost”. Nakon Gračanice najavljena je protestna šetnja i u Tuzli.

Podsjećamo, roditelji djevojčice tvrde da je djevojčica preminula zbog greške ljekara, kazavši na početku da je tačan nalaz (dijagnoza leptospiroza) dobila tri dana nakon smrti…

Na društvenoj mreži Facebook od nedavno, nažalost, aktivna je grupa “Pravda za Maidu Džafić”, kojom se želi dati podrška porodici Džafić, čija je 15-godišnja kćerka Maida preminula prije nekoliko dana, a priča koja je prethodila ovoj tragediji uznemirila je javnost u Bosni i Hercegovini.

Otac preminule djevojčice Miralem Džafić ranije je istakao da na sve načine žele spriječiti da se nikome ovakve stvari ne ponovo, je kako on ističe za njega pravde u njihovom slučaju nema.

Ispričao je da je borba za život njegovog djeteta trajala mjesec dana od pojave prvih simptoma. Rađen joj je test na COVID, bila je u izolaciji, a stanje joj se samo pogoršavalo, uspostavljene su joj različite dijagnoze, tvrdi Džafić i dodao da je njegovo dijete na taj način gubilo dragocjeno vrijeme. Maida je nažalost izgubila bitku za život 8. augusta na UKC Tuzla.

Vezano | UKC Tuzla: Nakon smrti Maide Džafić formiran tim s ciljem utvrđivanja okolnosti u postupku liječenja 

“Izgubio sam dijete zbog greške drugih”, istakako je Miralem.

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla su odgovorili da je 10. avgusta formiran tim koji, između ostalog, ima zadatak da izvrši analizu i utvrdi okolnosti svih provedenih postupaka u liječenju pomenute pacijentice.

Naveli su da su u tim imenovani neovisni ljekari različitih specijalnosti i subspecijalnosti, pravnik, te medicinske sestra, koji će, na kraju, na osnovu provedene analize sačiniti izvještaj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje