Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protest za šume: Gdje je Zakon o šumama FBiH posljednjih 15 godina?

Preuzmite sliku

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH organiziralo je jučer proteste ispred Vječne vatre u Sarajevu, a kako su saopćili danas iz tog udruženja, glavni povod tih demonstracija je dugogodišnje nepostojanje Zakona o šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je, ističu, ozbiljna pravna praznina koja traje već punih 15 godina. 

Nepostojeći pravni okvir ostavlja šumske resurse izložene brojnim prijetnjama i neadekvatnim upravljanjem šumama, što ima ozbiljne posljedice po okoliš, biološku raznolikost te ekonomske i društvene aspekte. Donošenje adekvatnog zakona o šumama je neophodno kako bi se stvorila održiva osnova za upravljanje šumskim područjima, navode iz Aarhus centra u BiH.

Poručuju da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi pitanju šuma koje predstavljaju važan resurs za ekosistem, energetsku sigurnost i lokalnu privredu.

  • Nedostatak jasnog i primjenjivog zakonodavstva stvara pravnu nesigurnost i otvara vrata nekontrolisanom iskorištavanju šuma i korupciji, što dugoročno ugrožava ekološku ravnotežu.

    Aarhus centar stavlja naglasak na nužnost uključivanja javnosti u proces donošenja zakona o šumama te traži transparentnost i široku participaciju svih relevantnih učesnika u izradi novog zakona ili uvrštavanje amandmana u tekst zakona, a koje su izradili stručnjaci sa pravnog i šumarskog fakulteta zajedno sa Aarhus centrom u BiH.

    – Ovim putem želimo potaknuti vladine institucije da prepoznaju hitnost problema i posvete se izradi adekvatnog zakona koji će osigurati održivo upravljanje šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz podršku građana, organizacija se nada da će ovakvi protesti potaknuti brže djelovanje vlasti te da će konačno biti uspostavljen i primijenjen savremen i funkcionalan zakon o šumama, čime će se osigurati dugoročna održivost šumskih resursa u FBiH, naveli su iz Aarhus centra u BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,