Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Propao još jedan tender, niko neće da montira 100 kineskih respiratora

Preuzmite sliku

Na novi tender  Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) za montiranje – verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH ponovo se nije prijavila nijedna kompanija.

To znači da je opet propao posao montaže i podjele, vrijedan 175.000 KM.

Tender je raspisan 23.septembra i radilo se o kako ja navedeno, “pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja”. No, danas u 12 sati, istekao je rok za prijave, na koji se nije prijavila nijedna firma.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-a.

Razlog za raspisivanje novog tendera jeste taj što se na prvobitni, koji je bio s obavještenjem, bila prijavila jedna firma, ali samo za verifikaciju.

Bez montaže, respiratori ne mogu biti podijeljeni medicinskim ustanovama. Oni već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Inače, trakavica s podjelom respiratora traje mjesecima, još od aprila.

U nabavku uređaja plaćenih 10,5 miliona KM uključilo se Tužilaštvo BiH, a već mjesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak. U ovom predmetu ispitano je više od 30 svjedoka, a pitanje je dana kada će biti podignuta optužnica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje