Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Projekti zapošljavanja i samozapošljavanja za boračke kategorije u TK

Preuzmite sliku

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona objavilo je javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca i članova njihovih porodica.

– Ovaj poziv je otvoren do 19. juna. Za zapošljavanje boraca i članova njihovih porodica predviđeno je 600.000 KM, dok je 700.000 predviđeno za projekte samozapošljavanja – izjavio je Feni kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Projekti samozapošljavanja će biti finansirani u vidu grantova do 10.000 KM, a pravo apliciranja imaju lica evidentirana u Službi za zapošljavanje TK.

– Pravo na dodjelu finansijskih sredstava u svrhu zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica mogu ostvariti lica koja obavljaju obrtničku djelatnost ili privredna društva. Zapošljavanje mora biti provedeno prema propisima Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, odnosno članove porodica šehida, poginulih, umrlih i nestalih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, demobilisane borce, mirnodopske vojne invalide, kao i članovi porodice ratnog vojnog invalida, dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, mirnodopskog vojnog invalida i demobilisanog boraca, a koji se nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona – pojašnjava ministar Ahmetović.

Sredstva će biti dodjeljena licu koje planira otvaranje novih radnih mjesta za navedene kategorije.

Ono što je obavezujuće da bi ispunjavali uslove jeste da društvo bude u većinski privatnom vlasništvu, te da raspolaže sa najmanje polovinom sredstava od predviđenih ulaganja u investiciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje