Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Program sufinansiranja samozapošljavanja otvoren jutros u osam sati i trajao jako kratko (VIDEO)

Preuzmite sliku

Program sufinansiranja samozapošljavanja kreirao je Federalni zavod za zapošljavanje, a proveden je tokom 2018. godine u suradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. Za te je svrhe Tuzlanski kanton dobio milion i 191.000 maraka.

Ta su sredstva podijeljena u tri nivoa, poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve. Nedavno je TK dobio još novca za zbrinjavanje nezaposlenih, na osnovu čega je jutros raspisan treći javni poziv.

Javni poziv je već bio raspisan u februaru, maju i septembru. Od planiranog novca, za Tuzlanski kanton je ostalo 108 hiljada maraka. Zbog velikog interesovanja nezaposlenih koji žele pokrenuti vlastiti biznis, najčešće obrt, Služba za zapošljavanje federalnom je zavodu predložila izdvajanje dodatnih 360 hiljada maraka. Novac je odobren, pa je obnovljen i treći javni poziv.

– Treći javni poziv je bio otvoren jutros od osam sati i trajao je jako kratko. Sada slijedi proces za registraciju i da osobe koje su podnijele svoje prijave, prikupe određenu dokumentaciju koju treba dostaviti uz zahtjev. Poslije toga slijedi refundacija sredstava – kazala je šefica Odjela za poticaje u zapošljavanju Zavoda za zapošljavanje TK Razija Majstorović.

Ona očekuje da će ovim sredstvima biti zaposleno oko sedamdeset osoba.

– Zavisi da li je neko tražio dodatno radnike, ako jeste, onda tu slijedi i više novaca. Zna se desiti da se podnese prijava za pokretanje biznisa i rad za pet osoba. Do sada smo zaključili ugovore sa 263 nezaposlene osobe s evidencije, a ukupno su zaposlene 247 osoba – istakla je Majstorović.

Za narednu godinu pripremljeni programi sufinansiranja već su u formi nacrta. Održani su i konsultativni sastanci direktora kantonalnih službi, koji očekuju nastavak objavljivanja javnih poziva i ugovaranja sredstava u te namjene.

Majstorović sugerira nezaposlenima da prate web stranicu Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji objavljuju ovakve i slične javne pozive.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje