Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proglašen najbolji i najkreativniji barmen u BiH

Preuzmite sliku

Igor Nuždić iz Posušja proglašen je najboljim i najkreativnijim barmenom na takmičenju održanom u Mostaru.

Zapažene rezultate u bartendingu: pripremi i miješanju pića, te posluživanju na što specifičniji način uz stvaranje posebne atmosfere za šankom imali su Marin Jelčić iz Čapljine, koji je osvojio drugo mjesto odnosno Viliam Selak iz Banjaluke, koji je osvojio treće mjesto.

Gentleman Sour by Gentleman Jack prvo je takmičenje ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini, te je njegovo drugo izdanje okupilo kremu barmenske zajednice iz zemlje. Uslovi koji su morali ispuniti prijavljeni barmeni jesu autorski twist klasičnog whiskey soura, te korištenje Gentleman Jacka tokom spravljanja koktela, priopćili su organizatori.

“Cilj ovogodišnjeg takmičenja bilo je poticanje maštovitosti u svakom od prijavljenih takmičara, mijenjanje paradigme koktel takmičenja u BiH i ispisivanje novih stranica povijesti domaćeg bartendinga. Troje najboljih će dobiti vrijedne nagrade, vrhunsku edukaciju i nezaboravno druženje uz gospodina Jacka i ekipu”, istaknuo je brand manager Jack Daniel’s BiH Oliver Krešić.

Prvi službeni zapis o whiskey sour koktelu datira od prije gotovo 150 godina. Prvi put je zvanično spomenut 1870. godine u Waukesha Plain Dealeru, novinama iz američke države Wisconsin. Kao i mnogi drugi klasici, svoju popularnost potvrđuje kroz stoljeća i osvježava generacije ljubitelja koktela.

Osnovni recept najčešće se sastoji od burbona, limunovog soka, šećera i bjelanjka, a varijacije u dodacima i zamjenskim sastojcima su nebrojene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje