Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pročitana optužnica bivšem ministru za ljudska prava BiH: Tereti se za zloupotrebu položaja

Preuzmite sliku

U Sudu BiH danas je pročitana optužnica bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću, koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pronevjere u službi.

Osim Lučića, optužnicom su obuhvaćeni i Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, oštetio budžetu BiH za 69.777 KM.

Prema optužnici, koja je danas pročitana, Lučić je lažno prikazivao troškove reprezentacije tako što je od Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni od gostiju u ugostiteljskim objektima, prenijeli su federalni mediji.

Lučić je optužen i da je zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Optužnica tereti Lučića da je, koristeći službeni “audi A6”, vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način predstavljali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Lučića optužnica tereti i da je prisvojio sredstva Ministarstva, a riječ je o laptopima i mobilnim telefonima.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,