Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Privatni univerzitet Ejupa Ganića prevario studente za desetine hiljada maraka!

Preuzmite sliku

Slobodna Bosna donosi samo dio opširnog istraživanja o malverzacijama na univerzitetu SSST u vlasništvu Ejupa Ganića.

U oktobru mjesecu 2010. godine prijavila sam se na konkurs koji je raspisan u sredstvima javnog informisanja za upis studenata na prvu godinu studija, na odsjeku koji je Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) nazvala Sarajevska filmska akademija – Odsjek filmska režija. Odlučujući o izboru, prihvaćena je moja prijava i ja sam na pomenuti Odsjek uredno upisana. Životna želja i opredeljenje su mi bili da studiram filmsku režiju te sam se na SFA upisala sa velikim elanom i entuzijazmom, sretna što ću ostvariti životni san da steknem diplomu filmskog reditelja“ – ovako svoju priču počinje mlada sarajevska glumica Luna Mijović, našoj publici najpoznatija po ulozi u filmu „Grbavica“ Jasmile Žbanić.

Prilikom upisa u prvu godinu, platila sam, na ime školarine, iznos od 2.685,05 eura. Kasnije sam platila i drugi dio školarine, u iznosu od 2.556,46 eura. Prvu godinu studija završila sam sa visokim prosjekom ocjena te se upisala i na drugu godinu studija. Međutim, tokom trajanja školovanja na drugoj godini studija, saznala sam da je nadležni organ, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, tek 11. 5. 2012. godine dalo saglasnost za početak rada ovoga “fakulteta”, da SFA upisuje studente na pomenuti odsjek Sarajevske filmske akademije. Ali, kako se u tom Rješenju izričito navodi – da ih upisuje tek od početka školske 2012/2013 godine!“, kaže Luna.

Nakon što je shvatila da studira na nelegalnom fakultetu, čijim bi završetkom stekla nevažeću diplomu, koja nigdje ne bi bila priznata, Luna se obratila Prosvjetnoj inspekciji Kantona Sarajevo koja je, na njen zahtjev, izvršila nadzor nad SFA i konstatovala da je vlasnik “fakulteta”, protivno Zakonu o visokom obrazovanju, izvršio samovoljno i nelegalno osnivanje organizacione jedinice Sarajevo Film Academy.

Prosvjetna inspekcija donijela je Rješenje kojim se SSST-u zabranjuje da nastavi izvođenje nastave na Sarajevskoj filmskoj akademiji za studente koji su u prvu godinu studija
upisani prije studijske 2012/2013. godine. Na ovo Rješenje SSST i SFA su uložili žalbu, koja je odbijena.

U SSST-u, međutim, tu odluku nadležnih institucija nisu ispoštovali i krajem 2013. čak su i izdali diplome (lažne i nelegalne) generaciji studenata među kojima je bila i Mijovićeva.

Nije mi preostalo ništa drugo nego da još 2012. godine, u junu, napustim ovo nelegalno ‘studiranje’, jer bi mi eventualno stečena diploma, po svim pozitivnim propisima, bila nelegalna. Dvije godine sam ‘studirala’ na fakultetu koji, u to vrijeme, pravno i zakonski nije ni postojao“, zaključuje Luna Mijović, koja je ilegalni studij na SFA platila blizu deset hiljada maraka.

Mijović je tužbe protiv Ganića i SSST-a podnijela Osnovnom sudu u Sarajevu, a Sarajevska filmska akademija obitelji Ganić samo je vrh ledenog brijega kada je riječ o brojnim „nepravilnostima“ u radu ovog Univerziteta. Po “povoljnoj” cijeni od 7.200 eura godišnje za građane BiH, odnosno 12.000 eura za strane državljane, od ove jeseni svi zainteresirani moći će upisati privatni Medicinski fakultet koji će djelovati u okviru SSST-a. Iako je do početka prve školske godine ostalo tek četiri mjeseca, budući studenti medicine još ne znaju ni ko će im predavati… (M.R.)

(Opširnije čitajte u narednom broju „Slobodne Bosne“ koji je u prodaji od četvrtka, 5. juna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje