Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pristup incidentnim situacijama izazvao žučnu raspravu u CIK-u

Preuzmite sliku

Generalno se može kazati da se izborni proces u BiH provodi uredu, saopštio je na prvoj izbornoj konferenciji Centralne izborne komisije BiH njen predsjednik Suad Arnautović. Ipak, zabilježeno je nekoliko incidenata, a sa time kako je komisija pristupila njima, nije zadovoljna članica Vanja Bjelica – Prutina.

Nakon što je, sa zadovoljstvom, konstatovao kako je na prvom presjeku izlaznosti utvrđeno da je ona veća nego na općim izborima 2018. godine u isto vrijeme, Arnautović se osvrnuo i na do sada zabilježene operativne informacije o incidentima.

Ukupan broj prijavljenih događaja koji bi se mogli smatrati incidentnim je devet (do konferencije koja je počela u 12h).

Sumnja u krivično djelo je jedna – u RS. Remećenje javnog reda i mira su zabilježena dva – oba u FBiH.

Arnautović napominje da je i u Sanskom Mostu, u OŠ Modra, zabilježen problem, gdje je posmatrač prijavio kako je predsjednik biračkog odbora izvršio neovlaštenu ovjeru više listića. Naloženo je da se mjesto zatvori. Od 09:07 sati je ponovno otvoreno.

U Velikoj Kladuši je zabilježeno remećenje javnog reda i mira, kada je građanin nasrnuo na člana biračkog odbora. Policija je intervenisala.

U području Brčko distrikta zabilježene su četiri prijave u roku od 10h do 10:45h. U Teočaku je prijavljeno glasanje u ime drugih osoba koje je izvršavao član biračkog odbora. U Žepču je osoba poderala glasačke listiće i dobila prekršajni nalog.

Podsjetili su i na slučaj u Hozićima, o kojem je na kraju obaviještena i SIPA, policija MUP-a RS i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Naglasili su da će CIK vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,