Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priprema se izolatorij: Sastanak svih nivoa vlasti u BiH zbog korona virusa

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je sastanak u Doboju kojem će prisustvovati predstavnici svih nivoa vlasti.

Sastanak predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini povodom korona virusa bit će održan u srijedu u Doboju, najavio je premijer bh. entiteta Federacije BiH Fadil Novalić.

“Imat ćemo sastanak sa svim ministrima zdravstva i drugim faktorima koji treba da brane društvo od te pošasti. Opasnost se globalizira i to je znak da se moramo udružiti i početi rješavati. Ne samo na kantonalnom nivou, jer manja je korist ukoliko samo to rješava Zenica ili Sarajevo. Možda je bolje rješenje da mi, na federalnom nivou, također nađemo neku izoliranu kasarnu, da bismo od nje napravili izolatorij – po ugledu na rješavanje migrantskih kriza – nego da svaki kanton pravi izolatorij. To je skupo i nepraktično”, rekao je Novalić u najavi sastanka.

Korona virusa u Bosni i Hercegovini i dalje zvanično nema, ali, kako je rekao šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Rusmir Baljić, “nije pitanje hoće li korona doći u Bosnu i Hercegovinu, jer će ona sigurno doći”.

Baljić je to izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, koja je sazvana nakon sve učestalijih glasina o širenju korona virusa u Bosnu i Hercegovinu, potpomognutih informacijama o prvom registriranom slučaju u susjednoj Hrvatskoj u utorak.

Priprema se izolatorij

Ranije je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić na sjednici kantonalne Skupštine rekla da se na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” pravi izolatorij za slučajeve korona virusa te da razloga za paniku nema.

Isto je kazala i Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, dodavši da se vlasti trebaju pobrinuti za nabavku zaštitne opreme.

U Hrvatskoj je zabilježen drugi slučaj zaraze korona virusom, nakon što je potvrđeno da je zaražen i brat mladića kojem je u utorak dijagnosticiran virus nakon što se vratio iz Milana. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje