Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici MUP-a RS-a za tri dana zbog alkohola sankcionisali 946 vozača

Preuzmite sliku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su u periodu od 22. do 24. oktobra realizovali akciju “Kontrola vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova”, tokom koje su identifikovali i sankcionisali 1.886 prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisano je 946 vozača”, saopšteno je iz MUP-a RS-a.

Kako se navodi, 508 ili 53,7 posto vozača sankcionisano je zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 286 ili 30,2 posto vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg.

Ukupno 109 ili 11,5 posto vozača zadržano je lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja ili oporavka i to 99 vozača zbog koncentracije alkohola preko 1,5 g/kg i 10 vozača zbog odbijanja da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su i 43 “mlada vozača”, odnosno vozača mlađa od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

“Policijski službenici su kod 44 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 30 ili 68,2 vozača sankcionisano, a dva vozača su bila pozitivna, dok je 28 vozača odbilo da se podvrgne ispitivanju”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju, da ne konzumiraju alkohol, opojne druge ili psihoaktivne lijekove.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,