Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Presuda bivšem direktoru UIO BiH: Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora

Preuzmite sliku

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je donijelo 19.4.2022. godine u predmetu Kemal Čaušević i drugi sljedeću drugostupanjsku presudu u kojoj su odbijeni zahtjevi Čauševića a prihvaćeni određeni zahtjevi Tužilaštva BiH.

Žalba optuženika Kemala Čauševića i njegovih branitelja, žalbe braniteljica optuženika Anesa Sadikovića, očitovane u odnosu na tačku i 1. osuđujućeg dijela prvostupanjske presude od 27.5.2021., su odbijene kao neutemeljene, a žalba Tužiteljstva BiH djelomično uvažena u odnosu na optuženika Kemala Čauševića i presuda preinačena u dijelu izrečene kaznenopravne sankcije u odnosu na optuženika Kemala Čauševića, na način da je optuženiku Kemalu Čauševiću za kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. KZBiH u svezi sa člankom 54. KZBiH, izrečena kazna zatvora u trajanju od pet (5) godina i šest (6) mjeseci, u koju kaznu se ima uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, počev od 18.6.2014. do 12.9.2014. godine.

Žalba Tužilaštva BiH u odnosu na tačku II oslobođajućeg dijela prvostupanjske presude od 27.5.2021. godine je odbijena kao neutemeljena i prvostupanjska presuda je u navedenom dijelu potvrđena.

Žalbe optuženika Kemala Čauševića i njegovih branitelja, žalbe Aide Čaušević i mld. K. Č., očitovane po punomoćniku, u odnosu na tačku I 2. osuđujućeg dijela presude i u odnosu na odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i odluka o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude, su uvažene i prvostupanjska presuda od 27.5.2021. godine je u tom dijelu ukinuta i određena rasprava pred vijećem Apelacijskog odjeljenja.

Prvostupanjskom presudom optuženici Kemal Čaušević i Anes Sadiković su oglašeni krivim da su radnjama opisanim u izreci presude počinili:

– Kemal Čaušević – produljeno kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. KZBiH, u svezi sa člankom 54. KZBiH i produljeno kazneno djelo pranje novca iz članka 209. stavak 3. u svezi sa stavcima 1. i 2. KZBiH, sve u svezi sa člankom 54. KZBiH;

– Anes Sadiković – kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 1. KZBiH, u svezi sa člankom 54. KZBiH.

Istom presudom, optuženik Kemal Čaušević je oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. KZBiH.

Prvostupanjskom presudom Sud je optuženiku Kemalu Čauševiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet (9) godina, a optuženiku Anesu Sadikoviću kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine. Na temelju članaka 110. i 111. KZBiH, u svezi sa člankom 209. stavak 5. KZBiH, presudom je naloženo oduzimanje imovinske koristi od optuženika Kemala Čauševića pribavljene izvršenjem kaznenog djela, i to novac u iznosu od 575,239.57 KM.

Protiv drugostupanjske presude žalba nije dopuštena, saopćeno je iz Suda BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,