Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preminula Lidija Topić-Bouwen, jedna od najistaknutijih bh. diplomatkinja

Preuzmite sliku

Jedna od najistaknutijih bh. diplomatkinja Lidija Topić-Bouwen preminula je u 55. godini.

Borila se s opakom bolesti i izgubila životnu bitku uprkos velikom optimizmu koji je pokazivala do zadnjeg dana.

Bila je prepoznatljiva po iskrenom i velikom osmijehu kojim je plijenila pažnju gdje god bi pregovarala u ime svoje države i za njezin napredak, posebice prema Evropskoj uniji, na čemu je jako puno radila i doprinijela. Živjela je prije rata u Sarajevu, u ratu u Zagrebu pa se vratila u glavni grad BiH, a posljednje godine provela je u Bruxellesu, angažirana u međunarodnim organizacijama.

Bila je viša savjetnica u Vijeću za regionalnu saradnju. Njezin posljednji diplomatski angažman bio je upravo kao šefice Misije BiH pri Europskoj uniji u Bruxellesu, piše Večernji list.

Ime Lidije Topić, a napose njezin rad bili su prepoznati i cijenjeni u vanjskoj politici. Bila je ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH od 2002. do 2005., kada je ministar vanjskih poslova BiH bio Mladen Ivanić, radila je u UNHCR-u, Europskom političkom centru, Stalnoj misiji BiH pri UN-u u New Yorku…

“Lidiju sam osobno poznavala, u septembru prošle godine bile smo zajedno na jednom druženju. Zajednički prijatelj okupio nas je u Širokom Brijegu u povodu izlaska nove knjige. Bila je vesela, izgledala lijepo, činila se puna elana i života”, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Rupčić.

Posljednjih mjeseci borila se s opakom bolesti, i to baš onako kako je živjela. Samozatajno, nije htjela da se o njenoj bolesti priča, da njome opterećuje druge… Ona i njena uža porodica najteže trenutke proveli su zajedno. Rođena je 14. aprila 1967. u Sarajevu, završila je Prvu gimnaziju, zatim studirala na Univerzitetu u Sarajevu, završila Akademiju likovnih umjetnosti sa zvanjem kipara. Zanimljivo je kako je umjetnost bila i ostala njena prva ljubav.

Do rata je izlagala samostalno i u skupnim izložbama, a bila je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH te dobitnica nagrada za svoje radove. Školovala se i na Univerzitetu Columbia u SAD, gdje je studirala ljudska prava, usavršavala se i na ULB-u u Bruxellesu. Porodica joj je porijeklom iz Širokog Brijega za koji je i sama bila vezana. Rado je dolazila u Hercegovinu.

Iza Lidije Topić ostali su suprug Patrick Bouwen i sin Filip.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje