Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer TK Halilagić sudjelovao na Prvom političkom forumu na visokom nivou na temu europskog puta BiH

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić prisustvovao je danas održanom prvom političkom forumu na visokom nivou na temu europskog puta Bosne i Hercegovine.

Organizatori ovog sastanka bili su komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajuća vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a u forumu učestvuju članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PS BiH, premijeri entiteta, premijeri deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

S ciljem podrške naporima Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu, Politički forum na visokom nivou će pratiti provedbu koraka navedenih u preporuci Komisije i izvještavati o daljem napretku Bosne i Hercegovine.

  • Podsjećamo Komisija je, u svom Mišljenju iz maja 2019. godine o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, utvrdila 14 ključnih prioriteta koje zemlja mora ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. U oktobru 2022., Evropska komisija je dala preporuku da Vijeće EU-a dodijeli status kandidata Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se poduzmu određeni koraci.

    „Danas smo imali priliku čuti, i zbog toga nam je drago, da Europska unija ozbiljno razmišlja o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. U tom smislu očekuje se što hitnije postupanje na ispunjenju 14 prioritetnih uslova. Neki od njih su već realiziarani, a ono što je preostalo za sada se, još uvijek, tiču aktivnosti koje moraju biti poduzete na državnom nivou vlasti. U tom smislu očekujemo da oni ubrzaju svoje aktivnosti, a Tuzlanski kanton je više puta do sada pokazao našu spremnost za ispunjenje svega onoga što je bilo i što će biti obaveza kantonalnog nivoa. Spremni smo da odmah po donošenju regulative na državnom i federalnom nivou promptno sve naše propise uskladimo sa novom regulativom i u tom smislu Tuzlanski kanton može biti samo motorna snaga i pokretač svih promjena na kantonalnom nivou vlasti i sa sigurnošću mogu reći da se na naše postupanje kada je u pitanju europski put nikada neće čekati“, rekao je nakon današnjeg sastanka premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, dodajući da mjera ispunjenja uslova u pogledu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, nikada nije prezentirana kao takva, ali da je to mjera i prioritet nultog reda, da se kao takva podrazumijeva i da je nije potrebno posebno isticati.

    Premijer Halilagić danas je posebno zatražio lakši pristup Bosne i Hercegovine pristupnim fondovima.

    „Tuzlanski kanton je privredno najjači i izvozno orijentiran kanton sa izuzetno visokim stepenom pokrivenosti uvoza izvozom. Imajući to u vidu i našoj privredi, ali i građanima je potreban dodatni iskorak u smislu izgradnje infrastrukture, a u čemu bi nam sredstva Europske unije, pristupnih i predpristupnih fondova uveliko bila od pomoći“, zaključio je premijer Halilagić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje