Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade FBiH posjetio Memorijalni centar Srebrenica

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, posjetila je danas “Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine“.

U delegaciji Vlade FBiH, pored premijera Nikšića, bili su zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, kao i trgovine Amir Hasičević.

Ovom prilikom, premijer Nikšić i federalni ministri u prisustvu predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica obišli su kompleks Centra.

“Obnova Srebrenice, očuvanje sjećanja, izgradnja i razvoj Memorijalnog centra obaveza je svih nas. U toj misiji podrška Vlade Federacije BiH neće izostati. Srebrenica mora biti simbol obnovljenog života i cijele Bosne i Hercegovine. Isto tako, naša je obaveza biti uz porodice žrtava i preživjele u njihovom traganju za svojim najmilijim, kao i boriti se protiv onih koji ni 28 godina poslije genocida nisu spremni da se suoče sa istinom, nego i dalje falsifikuju istorijske činjenice”, kazao je premijer Nikšić.

Vlada Federacije BiH pruža finansijsku podršku projektima rekonstrukcije i sanacije Memorijalnog centra Srebrenica s obzirom na njihovu važnost, kako za sam Centar, tako i za širu društvenu zajednicu.

Također, delegacija Vlade Federacije obišla je i novoizgrađeni heliodrom u krugu Memorijalnog centra Srebrenica čiju izgradnju je iz Budžeta FBiH podržalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Ovaj heliodrom će služiti hitnim intervencijama za potrebe stanovništva u regiji Srebrenica, te lakšem dolasku delegacija i posjetilaca Memorijalnom centru.

Federalni premijer i ministri borave u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Vlada Federacije je i ove godine osigurala neophodnu finansijsku, tehničku, ljudsku i drugu potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje