Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Halilagić o naknadama za porodilje: Uradili smo to na ekspresan način, ovo je mjera budućnosti

Preuzmite sliku

Na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona danas je Skupština TK usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zkaona o socijallnoj zaštiti, zaštiti ciilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Ovim zakonom pravo na novčanu pomoć u iznosu od 1.000 KM mjesečno godinu dana, odnosno 890 KM (kada se odbije porez), imat će nezaposlene porodilje, dok će zaposlenim porodiljama biti isplaćena razlika na platu do 1000 KM.

Tim povodom se oglasio i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

“Na prijedlog Vlade TK Skupština TK izglasala je “pravo zvano 1000 KM za majke porodilje”. Danas utvrđeno pravo majkama porodiljama je izuzetan, ogroman iskorak u ovoj oblasti. Ovim činom smo poslali snažnu poruku da nam je stalo do porodice kao osnovne ćelije društva, do mladih ljudi koji zasnivaju i podižu porodicu, do majki koje rađaju život. Uradili smo to na ekspresan način. Ekspozeom premijera smo za rok donošenja izmjena i dopuna zakona odredili 30.04. Dakle, mjesec dana prije postavljanog roka smo usaglasili, pripremili i Skupštini TK na izjašnjavanje dostavili prijedlog. Generacije majki porodilja nisu imale mogućnost uživanja ovakve vrste podrške, a iskreno vjerujemo da će u godinama pred nama obim prava i visina naknade biti konstantno povećavani. Ovo je mjera budućnosti i kao takvu je trebamo posmatrati.” naveo je Halilagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje