Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma PFBiH: Sat i po rasprave o predsjedavanju i mandatu

Preuzmite sliku

Prekinuta je današnja deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta prije usvajanja dnevnog reda.

O datumu nastavka će zastupnici biti obaviješteni naknadno.

Razlog prekida je što nije podržan zaključak, ponuđen na glasanje od stranaka parlamentarne većine, da Mladen Bošković, dopredsjedavajući Doma, može voditi ovo zasjedanje po ovlaštenju predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Prethodno je Boškovićevo vođenje osporavano iz zastupničkih klupa opozicionih Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte. Rečeno je da Poslovnik daje mogućnost za imenovanje novog rukovodstva Doma, što je trebalo i učiniti po mišljenju opozicionara, a ne odlučivati o vođenju zasjedanja zaključkom jer je zaključak inače forma odlučivanja u slučajevima kad Poslovnik ne reguliše neko pitanje.

Bošković je ipak ponudio na glasanje navedeni prijedlog, ali nije dobio većinu ni u prvom krugu tajnog elektronskog izjašnjavanja članova Doma niti u traženom drugom krugu, obavljenom pojedinačnom usmenom prozivkom zastupnika.

Po ovom ishodu, Bošković je pozvao članove Kolegija Doma na kratke usmene konsultacije u skupštinskoj sali. Potom je saopštio da je dogovoren prekid sjednice, a da prije toga treba potvrditi mandat novoj zastupnici Doma Franki Leko (Hrvatska demokratska zajednica BiH) čije imenovanje je predloženo umjesto Ive Vincetića čiji mandat je prestao.

Opozicija je predlagala da imenovanje nove članice Doma bude potvrđeno idućeg puta jer nije jasno hoće li biti legitimno danas zbog novonastalog, po mišljenju opozicionara nejasnog statusa same sjednice.

Uslijedili su duža rasprava i oprečni stavovi pozicije i opozicije o tome, ali je novi zastupnički mandat ipak potvrđen te je Leko položila zastupničku zakletvu i potom je zasjedanje prekinuto. Vođenje sjednice u ovom dijelu potvrđivanja novog mandata je preuzela predsjedavajuća u ostavci Mirjana Marinković Lepić.

U vezi s prestankom mandata zastupnicima Fadilu Novaliću (Stranka demokratske akcije) i Halilu Bajramoviću (Narod i Pravda), osuđenim na zatvorske kazne, odluka nije donesena već je pralamentarna Mandatno-imunitetska komisija predložila da dalje postupanje u vezi s tim bude obavljeno po pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o prestanku mandata te imenovanju sljedećih kvalificiranih kandidata sa lista političkih subjekata iz čijih redova su Novalić i Bajramović izabrani. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje