Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnički dom PSBiH usvojio zakon o diferenciranoj stopi PDV-a

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Usaglašeni tekst Zajedničke komisije predviđa uvođenje deferencirane stope PDV-a. Shodno tome, PDV od nula posto primjenjivao bi se na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjeme i sadni materijal. Stopa od 22 posto bila bi primjenjivana na luksuznu robu. PDV po dosadašnjoj stopi od 17 posto primjenjivao bi se i dalje na sve ostale proizvode i usluge.

Prema usvojenom izvještaju Zajedničke komisije, primjena diferencirane stope PDV-a važila bi do 31. decembra ove godine. Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), prema usvojenom tekstu, treba da precizira proizvode na koje će se odnositi nove stope PDV-a.

Iz UIO-a BiH prošle sedmice saopćili su kako je provođenje izmjena zakona nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi između ostalog bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj.

Naveli su kako samo donošenje pravilnika podliježe procedurama u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, a što između ostalog podrazumijeva pribavljanje saglasnosti Upravnog odbora UIO-a, mišljenja Direkcije za evropske integracije i proces javnih konsultacija koji mora da traje najmanje 15 dana. Potom bi uslijedilo prilagođavanje računovodstvenih i softvera za podnošenje PDV prijava, fiskalnih uređaja i poslovnih evidencija koje zahtijevaju značajno vrijeme i troškove kako za UIO, tako i za obveznike indirektnih poreza.

“Imajući u vidu sve prethodno navedene neophodne radnje u vezi sa provođenjem prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, primjena istog bi, kako smo već i ranije ukazivali bila moguća najranije u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona”, naveli su iz UIO-a.

Prema mišljenju UIO-a, uvođenjem više različitih stopa PDV-a gube sve prednosti jednostopnog sistema te se dobija administrativno komplikovan i skup sistem koji nije jednostavno kontrolisati. Zaključili su kako uvođenje diferenciranih stopa PDV-a ne bi značajno pomoglo potrošačima sa nižim dohotkom, a s druge strane bio bi neminovan gubitak po budžete svih nivoa vlasti. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje