Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnički dom nije podržao inicijativu da se privremeno suspenduju carinske stope na naftu i naftne derivate

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu da se zaduži Vijeće ministara BiH da privremeno suspenduje carinske stope na naftu i naftne derivate, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijativu je predložio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH zabrinut, kako je istakao, stalnim rastom cijena nafte i naftnih derivata, a da pri tome nema adekvatne reakcije kako bi se pomoglo u prevazilaženju aktuelnog stanja u Bosni i Hercegovini po tom pitanju.

Naime, inicijativa je imala opću, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske, zbog čega je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kako je pojasnila šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković – Bursać poslanici te stranke iz RS-a podržavaju inicijativu koju je usvojila Narodna skupština RS-a, a kojom se traži smanjenje stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kojim bi se pomoglo stanovništvu u prevazilaženju poskupljenja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio ni inicijativu kojom Predstavnički dom PS BiH poziva Dom naroda PS BiH na hitno usvajanje izmjena Zakona o PDV-u i akcizama kojim bi se smanjili nameti na građane, odnosno bar donekle anulirala poskupljenja.

Ni ovaj prijedlog nije imao entitetsku većinu poslanika iz RS-a. Inicijativu su predložili zastupnici Saša Magazinović i Branislav Borenović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje