Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstava “Rod i dom” stiže u sve gradove i općine Tuzlanskog kantona, ulaz besplatan

Preuzmite sliku

Pozorišni projekat “Rod i dom” Safeta Sijarića, a u dramatizaciji Hasana Džafića i režiji Vlade Keroševića, tokom juna će biti igran pred publikom u šest gradova/općina Tuzlanskog kantona.

Turneja se realizira po pokroviteljstvom Premijera i Vlade TK u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona, a ulaz na predstavu je slobodan.

Prvi dio turneje bit će realizovan od 19. do 27. juna 2023. godine po slijedećem rasporedu:

– ponedeljak 19.06.2023., BKC Gračanica,

– utorak 20.06.2023., Centar za kulturu Banovići,

– srijeda 21.06.2023, BKC “Alija Izetbegović” Kalesija,

– četvrtak 22.06.2023, BKC Živinice,

– subota 24.06.2023.. Čelić i

– utorak 27.06.2023. BKC TK Tuzla (19.30 sati).

  • “Rod i dom” Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina (lik tumači Irfan Kasumović) prema Saniji, ženi njegovoga brata. Riječ je o monodrami o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka.

    Do sada je zabilježeno 78. izvođenja predstave u više od 30 gradova u Bosni i Hercegovini, Luksemburgu, Sloveniji, Njemačkoj, Crnoj Gori i Švedskoj.

    Također, predstava je uvrštena i na Festival BH drame u Zenici Festival monodrame mladog glumca Banja Luka i TIFBU festival u Bugojnu. Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca, a pobjednik je i međunarodnog festivala u Bugojnu TIFBU 2017. Izvedena je i u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

    Irfan Kasumović je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli 2006. godine u klasi red. prof. Vlade Keroševića, a magistrirao 2016. godine također na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. U pozorištu odigrao uloge u preko četrdeset pozorišnih predstava, igrao u više dugometražnih i kratkometražnih filmova, a potpisuje i brojne projekte realizovane na radio i TV stanicama u Bosni i Hercegovini. Igrao je u nekoliko predstava koje su nagrađivane na značajnim međunarodnim pozorišnim festivalima, te dobijao pojedinačne nagrade za glumu na nekoliko pozorišnih festivala. Trenutno je zaposlen kao docent na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, na užoj umjetničkoj oblasti Gluma.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje