Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za nabavku 200.000 vakcina Pfizer

Preuzmite sliku

Pfizer vakcine dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost za kupovinu 200.000 ovih vakcina.

Predsjedništvo BiH jena današnjoj telefonskoj sjednici, na incijativu Ministarstva vanjskih poslova, dalo saglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci vakcina između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine. Odnosi se vakcine Pfizer/BioNTech. Ova isporuka od 200.000 hiljada vakcina Pfizer bit će plaćena sredstvima iz IPA fondova.

Nakon Pfizera, dolazi i AstraZeneca. Ministarstvo civilnih poslova obaviješteno je danas da će zadnjoj sjednici aprila ili početkom maja Bosni i Hercegovini biti isporučene nove količine AstraZeneca vakcina. Ministarstvu je iz Ureda UNICEF-a u BiH potvrđeno da 81. 600 doza vakcine treba biti isporučena kroz dvije isporuke. Prva isporuka se očekuje u zadnjoj sedmici aprila. Ili početkom maja, Druga isporuka predviđena je unutar 5 sedmica nakon navedene isporuke.

O broju doza po isporukama, Ministarstvo će biti naknadno informirano. Navedene isporuke dio su ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar- maj, 2021. godine. U okviru koje je krajem marta u Bosnu i Hercegovinu već dopremljeno 26.400 doza  vakcina AstraZeneca. Riječ je o isporukama vakcina koja je Bosna i Hercegovina kupila u okviru COVAX mehanizma, istaknuto je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Turković najavila dolazak i kineskih vakcina

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, danas je razgovarala sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH, Ji Pingom. Na sastanku je potvrđeno da će 50.000 doza vakcine protiv COVID-19 stići krajem mjeseca. Ping je upoznao ministricu Turković da će transport 50.000 doza vakcina, koje je Narodna Republika Kina donirala Bosni i Hercegovini, započeti 24. aprila. U našu zemlju stići do kraja ovog mjeseca.

Dodao je da će obaviti razgovore i sa predstavnicima nadležnih institucija u našoj zemlji, kako bi bili dogovoreni detalji oko isporuke i primopredaje vakcina. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje