Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik udruženja nezakonito zaposlio sekretara koji je zaradio preko 35.000 KM

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica M.G.(1960) i B.G. (1962) iz Prijedora, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Povreda osnovnih prava radnika“ i „Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“.

Osumnjičeni M.G. se tereti da je u periodu od 2009. godine do aprila mjeseca 2017. godine kao predsjednik jednog udruženja u LJubiji, bez odluke upravnog odbora, za sekretara angažovao osumnjičenog B.G., kojem je tokom tog perioda iz sredstava udruženja isplaćivao novčanu naknadu, omogućivši mu ostvarivanje nezakonite zarade u ukupnom iznosu od 35.520,00 KM, oštetivši udruženje za navedeni iznos, dok je neuplaćivanjem poreza i doprinosa na te naknade za period od 2013. do 2016.godine oštetio budžet Republike Srpske za iznos od 9.123,64 KM.

Osumnjičeni B.G. se tereti da obavljajući adiministrativno-tehničke poslove za udruženje nije na propisan način vodio zvanične spise, nije ih sačinjavao ili je iste falsifikovao, čime je počinio krivično djelo „Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje