Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik CIK-a BiH: Razmotrit ćemo mogućnost poništenja izbora u RS

Preuzmite sliku

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je večeras da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u bh. entitetu Republika Srpska.

“Razmotrit ćemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi”, rekao je Arnautović u emisije “Rezime” na FTV-u.

On je tako odgovorio na pitanje da li je moguće poništenje izbora u RS, dodavši da će “u svakom slučaju to pitanje biti raspravljeno”.

Arnautović je dalje kazao da CIK BiH “apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH“, dodavši da su propisane četiri radnje da bi se došlo do konačnih rezultata izbora.

“Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima”, kazao je on.

Dodao je da je CIK sada na prvom koraku, utvrđivanju izbora, naglašavajući da je ogroman pritisak na CIK.

“A to je u okviru naše redovne djelatnosti. Postavlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati”, istakao je Arnautović.

On je još kazao da nisu svi članovi CIK-a bili saglasni da se ponovo broje glasovi za predsjednika RS, poput Vlade Rogića.

Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. On je smatrao da nije trebalo ni raspisati izbore”, dodao je Arnautović.

On je naveo da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara, naglašavajući da su Izborniom zakonom BiH propisane prekršajne sankcije, od novčanih kazni do sankcija zabrane rada u ogranima za provođenje izbora za četiri godine.

Predsjednik CIK-a je dalje rekao da “nema nikakve tromosti u brojanju rezultata”.

“Sve je u skladu sa vremenskim planom i zakonom. Naš rok je 22. oktobar da utvrdimo rezultate. Možda ćemo za sve nivoe utvrditi, možda za jedan nećemo stići do subote. Rok je da izbore potvrdimo do 2. novembra”, kazao je Arnautović.

On je rekao i da dobro razumije izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Ne podržavam ih u cijelosti i to sam visokom predstavniku i kazao. Ovim izmjenama mi kao organ se uvodimo u jednu dosta problematičnu situaciju. On je od gotovine napravio veresiju”, ocijenio je Arnautović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,