Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na kraljevskom prijemu u Londonu

Preuzmite sliku

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prisustvovala je danas Kraljevskom prijemu u povodu predstojeće ceremonije krunidbe britanskog kralja Charlesa III u Londonu, javlja Anadolija.

Na marginama prijema susrela se s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, objavilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

U odvojenim susretima predsjedateljica Krišto informirala je evropske zvaničnike o učinku novoga saziva Vijeća ministara u prvih 100 dana rada.

Istaknula je da su načinjeni značajni iskoraci u radu o čemu u prilog govori i činjenica da je na sjednicama usvojeno preko 530 materijala, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima.

Predsjedateljica je posebice istaknula da je uspostavljena vlast na svim razinama te da su stečen uvjeti za ubrzan nastavak u provođenju reformi. Također je kazala kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Dodala je da je radi toga nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Europski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo usljed uspostave vlasti na svim razinama u BiH i kazali da Bosna i Hercegovina ima njihovu kontinuiranu potporu na svom evropskom putu.

Tijekom kraljevskog prijema predsjedateljica Krišto se susrela s princom Willijamom i princezom Kate Middleton i uputila im srdačne čestitke u povodu sutrašnje krunidbe kraljevskog oca Charlesa III.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje